(leijasurffaus, kitesurfing, kiteboarding) yhdistää waken, purjelautailun, lainelautailun ja varjoliidon.
Leijasurffausta voi harrastaa Suomessa ympärivuoden. Suomen luonto tarjoaa loistavat ja vaihtelevat olosuhteet lajin harrastamiseen erilaisissa olosuhteissa ja ympärisöissä kuten merellä tai järvillä. Etelä-Suomen kitepääkaupunki on ehdottomasti Hanko, jossa pääsee leijasurffaamaan lähes aina tuulen suunnasta riippumatta. Hangossa voi valita eteläpuoliset rannat tai sitten Silversandin puoleisen rannan, johon osuu myös pohjoisemmasta puhaltavat tuulet.
Muita mainioita spotteja leijasurffiin löytyy pitkin rannikkoa mm. Porista (Yyteri), Vaasan seudulta , Lohtajalta, Kalajoelta sekä Oulun seudulta. Helsingissä vesille pääsee Kallvikista ja Lauttasaaresta.
Leijasurffispotit ja spottikuvaukset Suomen purjelautaliiton sivuilla.
Kesällä tarvitset leijan sekä valjaat (trapetsi) , leijasurffaukseen valmistetun laudan sekä tarvittaessa märkä - tai kuivapuvun , tossut , hupun ja hanskat.
Harrastuskausi jatkuu niin kauan kuin vedet pysyvät sulana. Lajin aloitamiseen suosittelemme aina koulutusta tai lajia osaavan henkilön opastusta.
(snowkite, kiteski, kiteskiing) muuttaa tuuliset talvipäivät iloksi ja yhdistää retkihiihdon, laskettelun ja leijasurffauksen.
Suomessa leijalajien talvinen harrastusmuoto - leijahiihto eli snowkiting on kasvattanut suosiotaan kiihtyvällä tahdilla. Leijahiihdon on sanottu olevan nopeimmin kasvava talvilaji tällä hetkellä ja pitkästä aikaa uutta talviurheilurintamalla.
Lajiin kohdistuva mielenkiinto on kasvanut päätähuimaavaa vauhtia - eikä ihme, sillä talvinen luontomme tuhansine jääpeitteisine järvineen avaa meille aivan ainutlaatuiset olosuhteet tämän vauhdikkaan lajin harrastamiselle. Harvassa maassa on harrastuspaikkoja ja potentiaalia tähän lajiin niin runsaasti kuin Suomessa. Tarvitaan lunta, hieman tuulta ja leijavälineet ja voit muuttaa kylmät talvipäivät adrenaliinia tihkuvaksi kokemukseksi, tai tehdä antoisia leijahiihtoretkiä lähimaastoon.
Usein vieläkin törmää luuloihin, että leijan perässä pääsee liikkumaan vain myötätuuleen. Leija toimii purjeena samaan tapaan kuin purjeveneessä ja muodostaa nostetta kuten lentokoneen siipi, joten sen avulla voi liikkua miedossakin tuulessa. Leijalla voi kulkea helposti sivutuuleen tai luovia vastatuuleen samaan tapaan kuin purjeveneellä, ja itse asiassa jopa hieman paremmin. Tämä tekeekin leijahiihdosta niin kiehtovan ja potentiaalisen lajin juuri Suomen oloihin. Talvisen Lapin puuttomat mäkimaat ja järvien jääpeitteiset selät ovatkin modernin leijahiihtäjän paratiisi.
Onkin sanottu että Lappi on talvella leijahiihtäjälle samanlainen paratiisi kuin Hawaiji surffaajalle. Mikäli satut olemaan Lapissa ja tuntuu, ettei tuule, kurkkaa Laukukeron tuulimittari Pallakselta ja sinulla on aika hyvä mahdollisuus päästä lumille tutkiskelelemaan leijalla muutamakin tunturinlaki ja nauttimaan maisemista.
Hiihtoleijaa voi käyttää erittäin monipuolisesti. Leijalla voi harrastaa retkihiihtoa. Sen avulla voi lähteä hakemaan koskemattomia tuntureita ja rinteitä, jolloin voi tunturin juurelle päästyään käyttää sitä henkilökohtaisena hiihtohissinä. Mäet voi sitten laskea alas leijan kanssa tai leija pakattuna reppuun. Leijoilla pystyy nousemaan ylös jopa 45 asteen ylämäkiä. Expert-harrastajat voivat käyttää leijaa myös freestyle-kikkailuun, rakentaa kotirantaan pienen kiteparkin obstaakkeleineen ja nauttia niistä hyytävimmistäkin talvipäivistä.
Talvella tarvitset normaalien lasketteluvarusteiden ja -välineiden lisäksi ainoastaan leijan sekä valjaat (trapetsi). Talvikausi Suomessa kestää aina jäiden ja/tai lumen tulosta niiden lähtöön.
Jääruuvilla leijan voi kiinnittää, jos pitää välillä jäällä taukoa. Tässä tapauksessa leijaa ei kuitenkaan kannata jättää hieromaan lunta tai jäätä alatuuleen, vaan käydä kääntämässä leija ja laittaa vaikka hieman lunta päälle. Jääruuvi & sulkurengas leijahiihtoon
Jalkaan voi laittaa laskettelusukset tai lumilaudan. Myös telemark-suksia tai retkiluistimia voidaan käyttää.
Tervetuloa kasvavan ja hauskan lajin pariin.
Leijat jaetaan karkeasti kahteen eri luokkaan: Patjaleijat ja Pumpattavat leijat .Patjaleijat voidaan jakaa vielä kahteen alaluokkaan: avoimet ja suljetut. Leijan lisäksi tarvitaan valjaat (trapetsi),safety leash, lauta tai sukset sekä tarvittavat suoja- ja kellutusvermeet riippuen ollaanko vedessä vai lumella.
Patjaleijojen rakenne on laskuvarjosta tuttu patjarakenne eli ilmaontelot täyttyessään tekevät leijalle tukirakenteen.
Avoimien patjaleijojen rakenne on avoin ja ne sopivat käytettäväksi maalla tai lumella. Kaikista helppokäyttöisin leijamalli yksin laukaistavaksi ja laskettavaksi. Ehdoton peli kite-expeditioinelle ja tunturiin nousuihin. Avoimet patjat eivät sovi vesille, joskin hurjimpia tyyppejä on näilläkin vesillä nähty. Avoimet patjaleijat ottavat veden sisäänsä hetimiten, jos tippuvat veteen. Nosto vedestä on aika pitkälti mahdotonta.
Suljetuissa patjaleijoissa on puolisuljettu rakenne eli ilma pääsee niiden sisälle, mutta ei ulos. Ne sopivat käytettäväksi maalla, lumella ja vedessä. Suljettu patjarakenne päästää ilman sisälle, muttei päästä vettä heti sisään, joten se on yleensä mahdollista nostaa vedestä. Suljetut patjat on yleensä esitäytettävä lennättämällä ennen ajoon lähtöä. Näitä ei yleensä suositella lajin aloittelijoille.
Suosituimmat avoimet patjaleijat asiakkaidemme valitsemina
Mikä Ozonen pumppis sopii sinulle parhaiten?
Suosituimmat pumppikset asiakkaidemme valitsemina
Complete setit sisältävät yleensä:
Harjoitusleijat on tarkoitettu vain leijan käsittelyn harjoitteluun. Harjoitusleijojen pinta-ala ei riitä aikuisen ihmisen liikuttamiseen kovillakaan tuulilla. Harjoitusleijojen puomeissa ei myöskään ole tehonsäätöominaisuutta (de-power), joten eivät oikein hyvin sovellu lapsillekaan yleisleijaksi.
Kenelle patjaleijaa?
Kenelle pumpattavaa mallia?
Mitä kokoa tarvitsen?
Jos yhdellä pitää pärjätä, karkeasti yleisimpiin Suomituuliin 7-12m/s
alle 75 kg – 8m2 patja tai 10m2 pumppis
75-85 kg – 10m2 patja tai 12m2 pumppis
85+ kg - 12m2 patja tai 14m2 pumppis
Kovalle tuulelle sopii tietysti pieni leija ja kevyelle kelille iso leija. Yhdellä leijalla voi aloittaa, mutta useammat leijasurffauksen aktiivit omistavat yleensä pari leijaa esim. pumppikset 9 ja 13m2. Syyssuomen myräköihin vesille vaaditaan yleensä myös pienempää leijakokoa. Otathan myös huomioon, että lumen pinnan koostumus ja liukkaus vaikuttaa talvella myös paljon leijan koon valintaan.
Suomen purjelautaliiton kitejaos kertoo, mikä on yleisin aloittelijan leijakoko leijasurffiin?
Yleisin leija on varmasti kooltaan 11-13 m2, joka soveltuu yleisleijaksi 70-80kg henkilölle. Käytännössä tämän lisäksi hankitaan yksi isompi leija (14-18m2) ja yksi pienempi leija (7-11m2), jolloin käytetään kolmea leijaa.
Valjaat jaetaan Waist ja Seat Harnesseihin.
Waist eli lantiomalli on suositumpi varsinkin vesillä. Soveltuu mainiosti freestyleen ja kikkailuun. Sopii myös aloittelijalle mainiosti varsinkin, kun halutaan kehittyä lajissa hyppimisasteelle.
Seat Harness eli istumavaljas on ehkä hivenen leppoisampi. Siitä löytyy myös jalkalenkit, jolloin valjaat ei pääse nousemaan kohti rintaa. Sopii hyvin esim. rentoon lumiajeluun eli freerideen.
Toimimme Ozone-leijojen maahantuojana. Pyydä tarjousta leijoista tai leijapaketeista, niin katsotaan sinulle sopiva paketti.
Ozone Subzero on todellinen all-round leija talven rientoihin. Tällä vehkeellä onnistuu niin leppoisa freeride kuin leijaexpeditionit ja tunturiin kiipeämiset. Julkaistiin ensin nimellä Blizzard, mutta nimi muuttui Subzeroksi myöhemmin. Leija pysyi samana, joten Blizzard V1:n ajavat samaa leijaa kuin Subzero V1:n kuskit.
Hyperlink on Ozonen suljettu patjaleija vesille ja lumille. Hyperlinkistä saa muutettua helposti 5-naruisen avoimen patjaleijan tunturiin tai 4-naruisen suljetun patjaleijan vesille. Patjaleija pumppiksen tumtumalla.
Aloittelevan multi-kiteilijän valinta on toki Ozone Catalyst. Tällä leijalla on moni " uransa " aloittanut. Oppiminen on helppoa ja mukavaa, eikä ominaisuudet lopu heti kesken, vaan Catalystilla nauttii lajista helposti muutaman ekan vuoden. Muista, että pumppiksella voi toki ajaa talvellakin. Ozone Catalyst on ehkä markkinoiden paras peli lajin aloittajalle, joka haluaa harrastaa lajia samalla leijalla kesät ja talvet.
Enduro on monitoimileija vesille. Freestyleen, freerideen tai aaltoajeluun. Keskinarujen bridlen säädöistä voidaan valita oikea settingi haluttuun ajotyyliin. Sopii erinomaisesti vasta-alkajasta aina rajuun freestyleen tykästyneille kuskeille.
Katso useimmin kysytyt kysymykset Suomen purjalautaliiton sivuilta.