Juoksukengän valinta


Juoksu, Valintaoppaat by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 3.7.2024

Olitpa sitten aloitteleva lenkkeilijä tai kokenut maratoonari, oikeanlaisten tossujen valinta on tärkeää, jotta juoksukokemus on mahdollisimman mukava ja turvallinen. Tästä artikkelissa löydät ideoita ja vinkkejä juoksukenkien valintaan eri alustoille: kovat alustat, maastot ja omana väljänä teemanaan hybridialustat / monikäyttöjuoksujalkineet, joilla passaa vedellä niin kovilla alustoilla kuin ihan jeppisesti poluillakin. 

KOVAN ALUSTAN JUOKSUKENGÄT
Kovilla alustoilla kuten asfaltilla juokseminen asettaa erityisiä vaatimuksia juoksukengille.
Tärkeää roolia näyttelee hyvä iskunvaimennus, joka mm. vähentää nivelten, lihasten ja jalkapohjien rasitusta ja -tärähdyksiä.


Valitse kengät, joissa on riittävä pehmuste erityisesti kantapään ja päkiän alueella. Useimmat modernit juoksukengät käyttävät erilaisia vaahtoteknologioita, kuten EVA- tai PU-vaahtoa, jotka tarjoavat erinomaisen iskunvaimennuksen.

Valitse kengät, joissa on vahva kantakuppi ja tukirakenteet keskijalalle. Joissakin malleissa on myös lisätuki sisäsyrjällä (pronaatiotuki) tai ulkosyrjällä (supinaatiotuki). Kenkä, jossa ei ole erityistä lisätukea kutsutaan neutraaliksi.

Kevyet kengät vähentävät jalkojen väsymistä pitkien lenkkien aikana. Toki mitä kevyemmät ja ohuemmat materiaalit, sitä nopeammin niissä saattaa näkyä käyttö ja kulutus. Materiaaleissa on valmistajien välillä eroja; Jos keveys ja kestävyys on mielessä, etsi valmistajia, joilla materiaaleihin liittyy erityisiä innovaatioita (pintojen verkkomateriaalit tai erityiset pohjamateriaalit ym.).

Vaihda juoksukenkiä säännöllisesti. Kovalla alustalla juostessa kengät kuluvat nopeammin, ja vanhat kengät menettävät iskunvaimennuskykynsä. Yleinen suositus on vaihtaa kengät 500–800 kilometrin välein. Monien rannetietokoneiden/äppien avulla voit seurata kullakin kengällä juostujen kilometrien määrää.

Yleisohjeena on, että kannattaa sovittaa uusia kenkiä mieluummin iltapäivällä, kun jalka on ehtinyt jo päivän touhujen aikana hieman turvota, niin ei tule vahingossa ostettua liian pieniä kenkiä. Muutoinkin on hyvä ottaa huomioon jalan turpoaminen kengän koon valinnassa erityisesti pidempiä lenkkejä ajatellen.



VINKKEJÄ MAASTOJUOKSUKENGÄN VALINTAAN

Maastossa juokseminen vaatii kenkiä, jotka tarjoavat hyvän pidon ja suojan epätasaisilla ja liukkailla pinnoilla.

Poluilla juostessa kengät joutuvat kestämään paljon kulutusta kivistä, juurista ja muista esteistä. Vahvistetut kärjet ja sivut auttavat suojaamaan jalkoja iskuilta. Kestävä ja paksu pohja suojaa myös jalkapohjia teräviltä esineiltä.

Hyvä istuvuus on välttämätön, kun halutaan ehkäistä hiertymiä ja rakkuloita pitkän juoksun aikana. Valitse kengät, joissa on jalkaa hyvin tukeva rakenne, kuten kantapään lukitus ja tiukka, mutta joustava päällinen. Joissakin kengissä on myös säädettävät nauhoitusjärjestelmät, jotka parantavat istuvuutta. Mukavuuden lisäksi hyvä istuvuus on merkittävä turvallisuustekijä, jotta vaativammilla teknisillä poluilla jalat eivät pääse pyörimään kengissä. Näin saatetaan estää vammat ja vaaralliset kaatumiset.

Polkujuoksukengissä vedenpitävyys herättää usein kysymyksiä. Gore-Tex ja muut vedenpitävät kalvot saattavat pitää jalat kuivina, mutta on myös tärkeää, että kengät ovat hengittävät, jotta jalat eivät hikoile liikaa. Toinen vaihtoehto on myös valita täysin kalvoton kenkä ja huomioida, että kenkä saa kastua (tässä hyvä istuvuus on tärkeässä roolissa)

Vaikka polkujuoksukengissä kestävyys on tärkeää, kengät eivät saa olla liian raskaat. Kevyet, joustavat kengät mahdollistavat paremman juoksuasennon ja vähentävät jalkojen väsymistä pitkissä suorituksissa. Kevyet mutta kestävät materiaalit ja joustava välipohja, joka myötäilee jalan luonnollista liikettä, on hyvä valinta. Nykyisin johtavien valmistajien kengät kehittyvät huimaa vauhtia ja mitä uudempaa versiota pukkaa, niin juuri tähän liittyviä ominaisuuksia nähdään parannettavan.

Polkujuoksukengissä droppi eli kannan ja päkiän välinen korkeusero vaihtelee usein suuresti. Pieni droppi (4-6 mm) antaa paremman tuntuman maastoon, kun taas suurempi droppi (8-12 mm) tarjoaa enemmän iskunvaimennusta. Valitse drop, joka sopii omaan juoksutyyliisi ja maastoon, jossa juokset eniten.

Polkujuoksukengät kuluvat nopeasti, joten ne on hyvä vaihtaa säännöllisesti. Polkujuoksukengät tulisi vaihtaa noin 500–800 kilometrin välein tai kun ne alkavat näyttää merkkejä kulumisesta.


HYBRIDIKENGÄT / GRAVELJUOKSUJALKINEET
Hybridi- tai graveljuoksukengät ovat loistava valinta, jos reittisi vaihtelee asfaltin ja polkujen välillä, tai jos jonain päivänä tykkäät painella asfaltilla ja toisena poluilla. Yksi ratkaisu on tietenkin omistaa erikseen jalkineet maastoon ja kovalle alustalle, mutta jos haluat minimoida varusteiden määrän ja selvitä yhdellä kengällä kaikista alustoista, nykyään on olemassa ihan hyviä ja edistyksellisiä hybridejä, joilla tuntuma on varsin mukava molemmissa olosuhteissa.

Monipuolinen pohja: Valitse kengät, joiden pohja tarjoaa hyvän pidon sekä kovilla että pehmeillä alustoilla. Pohjakuviointi ei kannata olla täysin sileä, eli jonkinlainen maastokenkätyyppinen kuviointi on hyvä löytyä jalkineesta.

Mukavuus: Etsi malleja, joissa on riittävä pehmustus ja tuki monenlaisille alustoille. Koska jalkinetta käytetään myös kovalla alustalla, vaimennusta tarvitaan enemmän kuin pelkästään pehmeällä alustalla juostessa.

Sopiva paino: Hybridi-/gravelkengät eivät saisi olla liian raskaita, mutta kuitenkin tarpeeksi tukevia kestämään epätasaiset polut.



PARI SANAA HIILIKUITULEVYISTÄ 
Mitäs sitten, kun monissa, etenkin uusissa kenkämalleissa, puhutaan pohjan yhteydessä hiilikuitulevyistä?
Mitä hyötyä tämmöisistä on?

Energian palautuminen:
Hiilikuitulevy toimii kuin jousi, joka auttaa palauttamaan juoksijan askellukseen käytettyä energiaa. Tämä tekee juoksemisesta tehokkaampaa ja voi parantaa juoksunopeutta erityisesti pitkillä matkoilla.

Lisää vakautta ja tukea:
Hiilikuitulevy antaa kengälle lisää jäykkyyttä, mikä auttaa tukemaan jalkaa ja vähentää jalan väsymistä pitkillä juoksumatkoilla. Tämä vakaus voi auttaa myös vähentämään loukkaantumisriskiä. Loukkaantumisriskistä puheenollen: maastojuoksujalkineissa levy voi kovuudellaan suojata jalkapohjaa maaston ikäviltä teräviltä kiviltä ja oksantyngiltä sun muilta teräviltä vihulaisilta.

Parempi askellus ja työntö:
Hiilikuitulevy ohjaa ja optimoi juoksijan askellusta, erityisesti työntövaiheessa. Tämä voi tehdä askelluksesta sulavamman ja dynaamisemman, mikä voi olla erityisen hyödyllistä kilpajuoksijoille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Näin valitset paljasjalkakengät

Paljasjalkakenkien juju on korjata tavallisten kapealestisten kenkien aiheuttamaa varpaiden virheasentoa ja palauttaa jaloille luontaisampi, leveä asento. Tämä auttaa saavuttamaan paremman tasapainon, tehostamaan jalkalihasten toimintaa ja parantamaan jalkojen terveyttä. Palja...

Mikä surf wing sopii tarpeisiini - video-opas

Randohiihtomonojen valinta

Randohiihto, joka tunnetaan myös nimillä touring-hiihto tai alppitouring, on hiihtomuoto jossa yhdistyvät pitkä vaellusmainen hiihto sekä laskettelu. Randohiihdossa laskettelusuksiin asennetaan skinit eli nousukarvat, joiden avulla suksien avulla voi hiihtää ylämäkeen. Huipulla n...