Haluaisitko sukelluskouluttajaksi?


Sukellus, Vesiurheilu by Nina P., 30.4.2017

Paras duuni ikinä:
Sukelluskoulu Aalto (tämä meitin sukelluskoulu) on PADIn 5-Star IDC (Instructor Development Center) -keskus, joka meinaa sitä, että meidän kautta voit periaatteessa osallistua sukelluskokeilusta alkaen päättäen polkusi sukelluskouluttajaksi saakka.

Eihän se nyt tietenkään ihan yön yli käy, mutta määrätietoiselle, intohimoiselle ja kunniainhimoiselle sukeltajalle saavutettavissa varmasi ihan yllättävän lyhyessä aikataulussa. Suomessa tehtynä realistinen aikataulu voisi olla Zero to Hero -periaatteella pari vuotta. Joskin, kannustan itse lämpimästi hankkimaan kokemusta monipuolisista olosuhteista ja sukeltamaan erilaisia vesiä, erilaisten parien kanssa, sillä kaikki vyön alle kerrytetty kokemus on sitä, mitä siirretään eteenpäin opetettaville sukellusoppilaille.

Parissakin vuodessa ehtii kokea paljon, ja varsinainen sukelluksen opettaminen onkin pitkälti kiinni omista pedagogisista taidoista ja on sanomattakin selvää, että avainasemassa ovat moitteettomat omat taidot, joita kehtaa käyttää esimerkkisuoritteina.

Sukelluskouluttajana Suomessa ei hirveän moni luo päivittäistä leipäänsä, joten suurimmalle osalle meistä se on ennen kaikkea mielekäs harrastus, jolla saa kuitattua bensiinit sukelluskohteelle -periaatteella. Tässä mielessä aika moni Suomessa sukelluskouluttajan duunia tekevät tekevät työtään pyyteettömästi rakkaudesta lajiin, joka tuottaa mielestäni laadukkaimmat ja hyvähenkisimmät kurssit.

PADI-sukelluskouluttajana voi työskennellä missä tahansa päin maailmaa PADI-sukelluskeskuksessa. Maissa, jossa sukellus on isompi bisnes, voi sukelluskouluttaja ihan aidosti elää työllään. Kannustan kaikkia sukelluskouluttajia ja divemastereita, joilla on mahdollisuus kokemaan tämä niin rohkeasti työskentelemään elämästään vuoden-pari lajin parissa opettajana esimerkiksi trooppisissa olosuhteissa.

Ilmoittautuaksesi kouluttajakoulutukseen tulisi sinun olla:

1) PADI Divemaster tai Assistant Instructor (tai vastaava ohjaajaluokitus toisesta koulutusjärjestöstä, SSI, CMAS, NAUI jne)

2) Ottaa meihin yhteyttä ja sopia IDC-henkilökunnan ja PADI Course Directorin kanssa kurssin aikataulu, johon kuuluu omien taitojen arviointia, demonstraatioharjoitteita, pelastustaitojen viilaamista, pelastustaitonättö, teorialuentojen pitämistä, allasopetussessioiden ohjaamista, avovesisukellusten vetämistä. Sukellusteoriaosaaminen ja PADI -kurssistandardit tentitään.

3) Kun koko IDC-putki on käyty läpi, on aika Course Directorin kanssa arvioida, onko kypsä kouluttajan näyttötutkinnon vastaanottotlaisuuteen (PADI Instructor Examination), jolloin PADIn hyväksymä eksaminaattori saapuu vastaanottamaan kouluttajakandidaattien opetusnäytteet.

4) Instructor Examinationin läpäisseet kouluttajakandidaatit sertifioidaan PADI Open Water Scuba Instructoreiksi, joka voi opettaa koko PADI -ohjelmaa sukelluskokeilijoista Divemasteriksi saakka.
Erikoiskurssipätevyyksiä saa lisäkoulutuksena PADI Course Directorilta.


Suomessa koulutuksensa saaneet sukelluskouluttajat ovat opiskelleet astetta haastavemmissa oloissa, jolloin oppilaskontaktin ja ryhmäkokojen arvostaminen tapahtuu automaattisesti. Haastavissa oloissa korostuu myös nosteenhallinan, suunnistuksen ja parikontaktin tärkeys. Tässä kuvassa pidetään avovesitaitojen briiffausta.Tottakai pääsee vähän väliä myös pinnan alle - tässä ohjataan kurssin vapaamuotoisempaa hupisukellusosuutta.Allastaitoja viilataan kouluttajakandidaattien kanssa paljon. Allasympäristö on se paikka, jossa oppilaat omaksuvat ja opettelevat taidot avovesiä varten, joten allasopetuksen rooli koko kurssitustouhussa on erittäin oleellinen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Innostaako uida kakkavedessä tai leväpuurossa?

Varuste.net jelppii omalta osaltaan BSAG:n kesän 2023 Itämeren suojelukampiksessa. Ihan ensinnä. Mikä on BSAG: Baltic Sea Action Group (BSAG) on voittoa tavoittelematon säätiö, joka tekee vaikuttavia tekoja Itämeren pelastamiseksi. BSAG suojelee Itämerta...

Cressi LP Hose Recall

VOLUNTARY RECALL OF LP HOSE INCLUDED IN CRESSI SUB BUOYANCY COMPENSATOR DEVICES UNITS  (20/07/2022) Cressi Sub Spa is conducting a recall on a limited number of LP hoses supplied together with the buoyancy compensator devices (BCD) named PATROL, QUARTZ, START, START PRO, AQUARID...

Jobe Yarra Teal 10.6 & Duna 11.6 SUP-lautojen takaisinkutsu ja vaihto

Jobe Sports on yksi alan johtavimpia brändejä ja ottaa asiakkaidensa turvallisuuden vakavasti sekä pitää kiinni korkeista laatustandardeistaan. Tästä syystä Jobe on päättänyt kutsua takaisin ja vaihtaa erän 2021-2022 Yarra & Duna sup-lautoja. HUOM! Takaisinkutsu ei koske kaik...