Master-Mattilat


Дайвинг, Master Scuba Diver -challenge by Nina P., 1.2.2020
Numero 1
MSD / Master Scuba Diver -blogisarjan avausartikkeli
Blogipostauksen kansikuva on otettu Taivassalon avolouhokselta, kuvaajana ©Mikko Salo


1.Keitä te olette, ja mikä sai teidät aloittamaan sukelluksen?
Milloin ja missä tämä tapahtui?

Perhe Mattila :) eli Päivi ja Isto Mattila

Kun aloimme Iston kanssa tutustua toisiimme, seurustelun alkuvaiheessa kävi nopeasti ilmi, että molemmat haluaisivat aloittaa sukellusharrastuksen - tai ainakin kokeilla kuinka sukeltaminen sujuisi. Isto oli sukeltanut armeijassa aiemmin, mutta Päiville kaikki olisi uutta. Vankkana uimarina altaassa sukeltaminen metrejä eteenpäin oli kylläkin entuudestaan tuttua ja mukavaa puuhaa.

Ensimmäinen sukelluskerta altaassa lupasi hyvää, veden alla hengittäminen oli elämys ja tuntui helpolta. Istolla tekniikkakin sujui kaikin osin. Päivillä oli kyllä suurta intoa saada tekniikka haltuun, mutta räpylöinti osoittautui äärimmäiseksi haasteeksi (polkupyörätekniikka) ja pullot edellä pohjaan ja korkkina pintaan ei ehkä ollut alussa malliesitys siitä, kuinka sukeltaminen tulisi ottaa haltuun. Oli jokatapauksessa selvää, että upeasta harrastuksesta ja tekemisestä oli kyse: kuten Nina lohdullisesti totesi ”sukeltamaan oppii sukeltamalla”.

Tätä ohjetta onkin nyt sitten jo pian kolme vuotta aktiivisesti toteutettu, ja hyvin on päästy sukelluksen maailman saloihin ilman sen suurempia kommelluksia. Toki lajin kauneus piilee myös siinä, että aina taidoissa voi kehittyä ja se innostaa uudestaan ja uudestaan aaltojen alle. Sukeltaminen on joka kerta elämys niin kohteen annin, kuin taitojen kehittämisen osalta. Sokerina pohjalla on oma sukelluskaveri, jonka kanssa iloa riittää niin sukeltamisen suunnittelusta, itse sukeltamisesta kuin vielä keskusteluista miten meni, ja mitä nähtiin. Erinomainen parilaji!

...ja niin seurusteleva parimme päätyi naimisiin ja häälahjatoiveena oli omat sukelluskamat ja häämatka suuntautui Balille AOW:n ja muiden sukelluskurssien pariin.

2. Mikä tärkeintä: mikä motivoi sinua/ teitä jatkamaan eteenpäin

Vesi on upea elementti! Veden tunteminen (myös paineen kautta), sekä sen näkeminen syvyyksistä tuo uuden ulottuvuuden veden ymmärtämiseen. Sen tietää, että vesi voi tappaa, mutta samalla se voi olla ystävä. Pitää mennä niiden sääntöjen mukaan, mitä vesi vaatii ja tarjoilee. Siitähän se ystävyys syvenee, ja kunnioitus sekä ihailu kasvaa. Mikä vetää sukeltamaan on ilman muuta Päiville vedenalainen eliöstä ja maisemisto – se on aina uniikkia, eikä sitä maan päällä näe missään! Lisäksi pinnan alla oleva äänellinen rauhallisuus ja veden olemus. Kolmannekseen, uudet tuttavuudet ja kokemukset sekä taitojen karttuminen ovat ehdoton motivaation lähde sukeltamisessa. On upeaa jakaa elämys oman murun kanssa, eli yhteinen harrastus todellakin motivoi. Sukeltaminen on haasteellista tavallaan, ja siksi koukuttaa kun aina voi - ja haluaa oppia lisää taidoista.


Päivi jääsukelluskurssilla Kråkön montulla. Kuvaaja ©Mikko Kangasmaa

3. Mieleenpainuvimpia sukellusmuistoja?

Oh, näitä on hurjan lukuisia! Jokainen sukellus antaa aina jotain ja jää mieleen tavalla tai toisella.

Toki, jos nyt jotain pitää mainita niin alla muutama. Toki kaikista mieleenpainuvimpia sukelluksia ovat ne, joissa tulee opittua eniten jonkin kommervenkin kautta esim. kuivapuvulla ensimmäiset sukellukset; miten ilma liikkuu puvussa yms. Jos siis mainitsee mieleenpainuvimmista sukelluksista niitä, missä kommervenkkejä ei ollut, ja oli vain hurjan hienoa, niin alla listaa:

1) Ensimmäinen yösukellus Iston kanssa yhdessä Porkkalanniemellä sukelluskoulu Aallon pimeissä ja (vesi)kosteissa pikkujouluissa 2017. Ensimmäistä kertaa sukellettiin Iston kanssa kahdestaan pimeässä. Hienosti kaikki meni, joten voitin tuumata, että meidän buddy-homma todellakin toimii, ja hyvinhän kaikki menee kun rauhassa ja hyvällä valmistautumisella kaiken hoitaa. Jälkeenpäin kyllä ihmetyttää, kuinka Aallon porukka uskalsi päästämään meidät kahdestaan sellaisiin olosuhteisiin, mutta jälkeenpäin sitä mietti, että meihin ja meidän taitoihin jo luotettiin, ja se valoi uskoa meille, että voisimme kehittyä tässä lajissa ihan oivallisiksi sukeltajiksi.

2) Live Board Egyptissä (EW-Diven järjestämänä) suomalaisten sukeltajien kanssa. Oli upeaa tavata paljon uusia hurjan mukavia suomalaisia sukeltajia ja kokea yhdessä upeita maisemia Siinain alueella. Live Bordista mieleen jäi uusien sukellustuttavuuksien lisäksi sukelluksista Shaab Abu Nuhasissa oleva Giannis D -rahtilaivan hylkysukellus – upea iso konehuone ja kallellaan oleva hylky käänteisine maisemineen oli hienoa nähdä ja kokea! Myös Thistlegorm ja sen lukuisat moottoripyörät ja kuorma-autot olivat häkellyttävä näky.

3) Balilla Nusa Penidan rantavesien mantat ja virtaukset joiden vietävänä vain istui ja katsoi upeita koralleja ja pikkukalaparvia.

4) Jään alla sukeltaminen oli ollut jo kauan aikaa Päivin haave. Ice Diver-kurssia suorittaessa ensimmäiset kolme sukellusta meni hieman säheltämiseksi mutta neljäs nappiinsa. Jään alaisten tunnelmien näkeminen oli juurikin niin kiehtovaa, kun saattoi kuvitella.

5) Kaukajärvi Tampereella. Iston kanssa uskaltauduttiin kahdestaan sukeltamaan suositeltuun järveen ja tarkoituksena oli nähdä kalaparvia ja Iston opetella kameran käyttöä. Samalla testattiin ensimmäistä kertaa ostamaamme ”sukeltajia”-poijua (hieno härpäke). Oli mahtavaa nähdä juurikin noita ahvenparivia ja ahvenia muutenkin ja Isto jopa näki haukiparven! Päivi näki vain yhden hauen, joka sekin nosti jo ilon ylimmilleen. Lisäksi kun vielä nähtiin isoja rapuja niin sehän kruunasi hienosti onnistuneen ja sujuneen sukeltamisen.


Thistlegormin tunnelmissa Punaisellamerellä. Iston ja Päivin matka-albumi.

4. Missäs kaikkialla on tullut sukelleltua sen vähintään 50 sukelluksen verran?

• Israel: Eilat OWD
• Egypti: Siinain alue
Sardinian pohjoinen luonnonpuisto
• Suomi: Porkkalanniemi, Iso-Melkutin, Längelmävesi, Ruutananjärvi, Hanko, Taivassalo
• Bali: Sanurin ja Nusa Penidan vedet, Sambala, Santal, Mimbang, Tepekong, Lombokin vedet, Gili
Trawangan ja Gili Airin vedet
• Thaimaa: Koh Taon vedet

5. Mitä seuraavaksi? Muita sukellushaaveita?
Mitä haluat ainakin vielä nähdä, oppia ja tehdä?

Päivi haluaisi suorittaa Naturalist –kurssin sekä Suomessa että Punaisellamerellä/ Aasiassa perehtyä vedenalaiseen luontoon ja eliöstöön. On upeaa oppia lisää ympäröivästä meriluonnosta: mitä voi odottaa näkevänsä, ja miksi. Isto on kiinnostunut oppimaan valokuvausta enemmän. Lisäksi hylkysukellus on kiehtovaa. Ehdoton yhteinen haave on päästä sukeltamaan Japaniin ja Norjan pohjois-rannikolle, sekä Irlannin ja Englannin vesiin. Lisäksi halua on oppia entistä tasaisemmaksi sukeltajaksi, eli lisää sukelluksia kirkkaissa vesissä on suurena toiveena (eli veteen vaan!)
Nyt, kun on kuivapuvut, niin silloinhan ei ole niin väliä missä sukeltaa.

6. Vinkkejä ja ohjeita aloitteleville sukeltajille tai jo vähän aikaa harrastaneille?
Mitkä ovat Iston ja Päivin parhaat neuvot ja niksit?

Aloitteleville: Rauhallisesti vaan eteenpäin, jos sukeltamisesta tykkää (alussa voi olla haasteita mutta niiden yli pääsee kyllä). Sukeltamaan oppii sukeltamalla! Aina pitää olla erinomainen buddy-toiminta ja kaverista tulee ehdottomasti pitää huolta, tämä takaa rennon ja mukavan sekä onnistuneen sukelluksen sekä upeat yhteiset muistot ja kokemukset.
Älä tee mitään, mikä tuntuu epämiellyttävältä vaan jätä siis tekemättä ja menemättä, turvallisuus ja hyvä fiilis ennen kaikkea.

Vähän aikaa harrastaneille: Sijoita sopiviin varusteisiin! Hyvät varusteet ja niistä kunnollinen huolenpito ovat kaiken A & O. Aina ennen sukellusta pitää varmistaa, että välineet toimivat ja suunnitelma on tehty, miten sukelletaan. Reippaasti mukaan muiden kanssa sukeltamaan, puhumalla ja kuuntelemalla oppii paljon! Itsensä haastaminen, ja uskallus uusiin juttuihin kasvattaa henkisesti ja lajin tekninen vaativuus tuo aina uusia haasteita, jolla pitää yllä kiinnostusta lajiin.

Lisäksi: Sukelluskohteet eivät sukeltamalla lopu, joten aina on uusi sukelluskohde mielessä mitä yhdessä suunnitella. Sukeltaminen on siis samalla mitä parhainta parisuhdeterapiaa!
Tee kuivapukurssi, ja kas: lukuisat uudet sukellusmahdollisuudet avautuvat!


...Taisi olla ihan jeppis dyykki! Isto muikeilee kivan jääsukelluksen jälkeen. Kuva: ©Mikko Kangasmaa

Вас также может заинтересовать

The Garmin Descent -series: innovative dive computers for demanding use

The Garmin Descent product line offers high-end dive computers designed for both recreational divers and professionals. Descent devices combine Garmin's superior smart technology with the demands of diving, bringing multi-sport and adventure features alongside versatile functiona...

Innostaako uida kakkavedessä tai leväpuurossa?

Varuste.net jelppii omalta osaltaan BSAG:n kesän 2023 Itämeren suojelukampiksessa. Ihan ensinnä. Mikä on BSAG: Baltic Sea Action Group (BSAG) on voittoa tavoittelematon säätiö, joka tekee vaikuttavia tekoja Itämeren pelastamiseksi. BSAG suojelee Itämerta...

Cressi LP Hose Recall

VOLUNTARY RECALL OF LP HOSE INCLUDED IN CRESSI SUB BUOYANCY COMPENSATOR DEVICES UNITS  (20/07/2022) Cressi Sub Spa is conducting a recall on a limited number of LP hoses supplied together with the buoyancy compensator devices (BCD) named PATROL, QUARTZ, START, START PRO, AQUARID...