Pannu kuumaksi
Retkikeittimiä on yhtä moneen lähtöön, kuin on keittelijöitäkin. Minkä keittimen valitsisi näin talven ratoksi eväitä lämmittämään?
Talvikokkaajalle on yllättävän monta vaihtoehtoa mistä valita - varmista aina, että valitset myös olosuhteidenmukaisen polttoaineen kaveriksi, niin siinähän se alkaa sitten olemaan.
Jos aiheet kiinnostavat oikein tosissaan, löydät sivuiltamme kattavat artikkelit:
> RETKIKEITTIMEN VALINTA
> POLTTOAINEEN VALINTAOPAS
Kaasukeitin on ihan asiallinen vaihtoehto myös talvella. Etenkin pikkureissuille kaasu on helppo ja kevyt vaihtoehto. Tutustu vielä tässä viestissä alempana ohjeistettuun kaasun valintaan talviolosuhteissa. Pidemmille- tai kylmiin olosuhteisiin suunnatuille reissuille varmin vaihtoehto on kuitenkin monipolttoainekeitin, jossa voidaan käyttää polttoaineena myös bensaa (aiheesta lisää viestin loppupuolella).
Perinteistä nestepolttoainekäyttöistä keitintä ajetaan spriillä - alkoholipohjaisella polttoaineella, joka toimii kelillä kuin kelillä. Ihmekös se on edelleen monen talvisamoilijan valinta esimerkiksi lumensulatukseen leirissä, kun ei ole kiire lähteä liikkeelle.
Pikkumiinuksena kaasuun tai monipolttoainekeittimeen verrattuna on se, että sprii nokeaa aina jonkin verran ja se on edellämainittuja menetelmiä himpun tehottomampi vaihtoehto.
Nämä korkealle vuorille sekä kylmiin olosuhteisiin suunnitellut täsmätyökalut toimivat lähes aina. Polttoaineeksi sopii niin bensa kuin kerosiini - tai vaikka diesel. Polttoainetta on siis saatavilla missä päin maailman kolkkaa tahansa.
Periaatteessa myös poltto- ja lamppuöljykin toimii tarvittaessa energianlähteenä tässä keitinten moniottelijassa. Bensakeittimille on kuitenkin suunniteltu omia polttonesteitä, jotka nokeavat mahdollisimman vähän ja palavat tehokkaasti. Näiden käyttöä suosittelemme vahvasti, jotta polttoainejärjestelmä pysyy puhtaana käytössä.
Onpa joku taitava tehnyt myös spriikupin risukeittimen pohjalle, jolloin alkoholipohjaisten polttoaineiden käyttö onnistuu oivasti myös tässä konfiguraatiossa.