Poissa silmistä, poissa mielestä


Sukellus, Ympäristönsuojelu by Nina P., 12.6.2017
Project Aware - The Ugly Journey of Our Trash (HD)

Ei sitä ole, jos ei sitä näe.

Niinhän sitä luulisi. Sukeltajana näkee enemmän tai vähemmän murheellisia maisemia tältä kantilta: Suomessa "onneksi" varsinainen roskien kanssa sikailu yltää "ainoastaan" kaupunkien rannoille ja mm. tämän postauksen tapauksessa Hangon vierasvenesatamaan. Tuolla jossain ulompana saaristossa sukellellessa harvemmin roskiin törmää. On tietysti muistettava, että ruma on roskan tie, ja asiaankuulumattomat mäskit saattavat kulkeutua kauaskin jättöpaikasta.

Tässä postauksessa ei niinkään ole tarkoitus eritellä maailman merien tilannetta tai ennustaa synkkää tulevaisuutta, jos tällainen touhu jatkuu - me osataan kaikki sen verran ymmärtää, että tämä nyt vaan ei ole siistiä, noin niinkuin kirjaimellisesti. Onneksi tähän on herätty, ja nähdään, että roskaaminen on yksi keskeisimpiä uhkia merelle ja sen haavoittuvaiselle eliöstölle. Siksi on makiaa, että asian eteen tehdään paljon: on meriroskiksia, on (onneksi) asennemuutosta, on järjestöjä ja ryhmiä, jotka taistelevat puhtaamman meren puolesta.

Sukelluskoulu Aalto & co järjesti oman ensimmäisen Project Aware /Dive against Debris -tempauksen Hangon Itäsatamassa touko-kesäkuun vaihteessa. Liitteenä vähän kuvastoa siittä, että mitä saadaan aikaiseksi parinkymmenen ihmisen voimin hyvin pieneltä alueelta parissa tunnissa.

Tätä siivoilua voi kukin tehdä tietenkin pienemmässä mittakaavassa päivittäin ja olla tietty mukana tällaisissa yhteistempauksissa. Parastahan on, että jos tonne lätäkköön ei lähtökohtaisesti heiteltäisi kaikenlaista skeidaa.


..Tältä nuo purkit ja muut ällötykset näyttävät veden alla



...ja tältä koko komeus näyttää pinnalle nostettuna. Pohjasta löytyi toki kaikkea muutakin, tässä on kuvattu ainoastaan metallinkierrätykseen kelpaava ryönä.


Tvärminnen Eläintieteellisen Tutkimusaseman kalustoa tutkimusalus J.A Palmén sekä opiskelijoiden ja henkilökunnan keräämä Itämeriakvaario, jossa yleisö pääsi tutustumaan paikalliseen eliöstöön ja katsomaan keitä tässä ollaan suojelemassa.


Mikä Project AWARE?
Project AWARE on vuonna 1989 perustettu merensuojeujärjestö, joka tunnetaan maailmalla ennen kaikkea haiden- ja korallien suojelukampanjoistaan, sekä sukellusyhteisön aktivoinnista meren hyvinvoinnin eteen. Tätä on mm. merten siisteydestä huolehtimaan ja tuomalla ei-sukeltavalle yleisölle esille, mitä on siellä, missä suurin osa porukasta ei pyöri, elikäs pinnan alla.
Kannattaa tutustua tarkemmin: Project AWAREsta lisätietoa (englanniksi)



Pidä Saaristo Siistinä ry:n Roope-tuotteet ovat huolellisesti valikoituja, laadukkaita ja tyylikkäitä tuotteita, joiden valmistuskaaressa on huomioitu kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys.

Roope-tuotteet on valmistettu yhteistyössä tunnettujen, kotimaisten tuotemerkkien kanssa.

Hankkimalla Roope-tuotteen viestität välittäväsi luonnon ja vesistöjen hyvinvoinnista. Samalla tuet PSS ry:n työtä, sillä merkittävä osuus tuotteiden myyntituotosta ohjautuu suoraan saaristoluonnon suojeluun.

-10%
Pidä Saaristo Siistinä Roope-pipo
Lajit‪»Ulkoilu‪»Vaatteet‪»Päähineet‪»Pipot‪»Peruspipot‪»
Pidä Saaristo Siistinä Roope-pipo
Kampanjahinta 21,51 €
(64)
Heti saatavilla
Pidä Saaristo Siistinä Roope-merinovillapipo
Lajit‪»Ulkoilu‪»Vaatteet‪»Päähineet‪»Pipot‪»Peruspipot‪»
Pidä Saaristo Siistinä Roope-merinovillapipo
39,90 €
(6)
Heti saatavilla
-10%
Pidä Saaristo Siistinä Roope-minipipo puvillaa
Lajit‪»Ulkoilu‪»Vaatteet‪»Päähineet‪»Pipot‪»Peruspipot‪»
Pidä Saaristo Siistinä Roope-minipipo puvillaa
Kampanjahinta 21,51 €
(1)
Heti saatavilla


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Innostaako uida kakkavedessä tai leväpuurossa?

Varuste.net jelppii omalta osaltaan BSAG:n kesän 2023 Itämeren suojelukampiksessa. Ihan ensinnä. Mikä on BSAG: Baltic Sea Action Group (BSAG) on voittoa tavoittelematon säätiö, joka tekee vaikuttavia tekoja Itämeren pelastamiseksi. BSAG suojelee Itämerta...

Cressi LP Hose Recall

VOLUNTARY RECALL OF LP HOSE INCLUDED IN CRESSI SUB BUOYANCY COMPENSATOR DEVICES UNITS  (20/07/2022) Cressi Sub Spa is conducting a recall on a limited number of LP hoses supplied together with the buoyancy compensator devices (BCD) named PATROL, QUARTZ, START, START PRO, AQUARID...

Mitä eroa snorkkeleilla on?

Kaikenmaailman putkia, mutta mitä eroa näillä on?Millainen snorkkeli käy parhaiten omiin käyttötarkoituksiin? Valikoimamme snorkkelit jakautuvat karkeasti neljään eri ryhmään. Löytyy snorkkeleita tyhjennysventtiilillä, snorkkeleita ilman tyhjennysventtiiliä, lasten snorkkeleita ...